Ta bort leverfläckar och pigmentfläckar

Det är möjligt att ta bort leverfläckar, åldersfläckar, pigmentfläckar och födelsemärken. Alla dessa pigmentförändringar går att dels bleka bort men borttagning av pigmentfläckar är även möjligt med kirurgiska metoder.

Först för att få en översyn ska vi dela in pigmentförändringarna i olika grupper för att sedan kort kommentera vad som är möjligt att avlägsna eller reducera.

Leverfläckar

Dessa pigmentförändringar är ofta medfödda men uppkommer även sent i livet i stora mängder på kroppen där man exponeras för sol. När leverfläckar uppstår sent i livet kallas de hudfläckar eller åldersfläckar. Leverfläckarna är helt jämna med hudytan och helt ofarliga och normala hudförändringar.

Borttagning av leverfläckar
Leverfläckar är permanenta hudförändringar som är fullt möjliga att reducera eller ta bort med olika metoder. Den bruna nyansen varierar på olika fläckar, ofta beroende på när i livet de uppstått. De ljusare fläckarna kan man ofta behandla med olika krämer med gott resultat för att bleka det område som önskas. Blekning av leverfläckar kan vara en metod som ger önskat resultat men i vissa fall antar leverfläckarna enbart en ljusare brun färg.
Givetvis går det att avlägsna leverfläckar med kirurgi men är det än större leverfläck kan det bli aktuellt med hudtransplantation.

Pigmentfläckar
Med pigmentfläckar avses i första hand fräknar. Fräknar uppstår i solljus då pigmentet är överaktivt och är mest synliga på personer med ljus hud och rött hår. Fräknar är helt platta med hudytan och anses av många vara en sorts pigmentförändringar som förskönar ens utseénde. Fräknar är inte permanenta utan försvinner/minskar om när solbrännan försvinner. Dock försvinner inte anlagen som gör att de uppstår igen när man vistas i solen.

Borttagning av pigmentfläckar
Det är inte meningsfullt att bleka eller ta bort pigmentfläckar då de kommer och går beroende på exponeringen av solljus. Det går inte heller att minska benägenheten att producera fräknar i olika hudtyper.

Födelsemärken
Födelsemärken är en sorts hudförändring som liksom ovanstående är förekommande hos nästan alla människor. Födelsemärken är ofta mörkbruna och alltid permanenta. Dessa märken är inte platta utan utbuktande i varierande grad och kan ändra form och färg med tiden. När hudcancer uppstår är det vanligast att det uppstår just i dessa födelsemärken och i samband med att de växer och ändrar form. Du bör alltid kontrollera med en läkare om du tycker att ett födelsemärke ser underligt ut eller ändrat form eller kliar mycket.

Ta bort födelsemärken
Detta är oftast ett enkelt ingrepp om födelsemärket är litet. På skönhetskliniker kan man avlägsna dem för ca 1000 kr/st och ingreppet kan ibland kräva ett stygn eller två.