Pigmentfläckar

Många människor har fräknar och pigmentfläckar på huden på grund av överskottpigmentering. Dessa brukar namnges som pigmentfläckar.

Det finns en rad olika till pigmentförändringar som är beroende av vilken typ av pigmentering påverkar huden.
Den bruna pigmenteringen heter melanin och är gjord av speciella celler i huden som kallas melanocyter.

  • Fräknar är den typ som normalt avses när man talar om pigmentfläckar.
  • En annan pigmentförändring är leverfläckar även kallat åldersfläckar. Denna typ av hudfläckar kan ofta lätt blekas för att synas mindre med en kräm som tex Skin Doctors SD white
  • En tredje grupp av pigmentförändringar i huden är födelsemärken.


Leverfläck.


Fräknar.


Födelsemärken.
 

Pigmentfläckar i ansiktet /fräknar
Fräknar är små platta bruna märken på solexponerade områden. Vanligt är att de uppkommer i samband med sol på ansikte, armar, axlar och ben. Den medicinska termen är ”ephilide” och de består av en ansamling av melanin i cellerna på hudytan (keratinocyter). Tendensen att bilda fräknar är i högsta grad ärftligt och ses ofta på personer med rött hår samt yngre människor. Fräknar bleknar vanligtvis bort på vintern och återkommer igen på sommaren. De behöver ingen behandling förutom solskydd. Det finns ingen behandling som tar bort fräknar lika effektivt som att hålla sig undan exponering av solljuset.

Fräknar och skönhet
Personer med fräknar störs ofta av dem själv och skulle gärna varit utan dem. Faktum är dock att väldigt många människor utan fräknar ofta önskar sig dessa skönhetsfläckar som ofta ger bäraren ett exotiskt utséende. Många berömda modeller och skönhetsideal har ofta mycket fräknar.