Operationsärr – så får du ett snyggt ärr efter operationen

När huden får skador finns det möjlighet att ärr bildas. Detsamma gäller vid kirurgi, även kosmetisk kirurgi och detta oavsett din kirurgs skicklighet. Att göra ett snitt i huden som vanligtvis kräver att skära igenom alla skikt av huden kan leda till ärr, oavsett var på kroppen ingreppet utförs eller varför operationen görs.

Ärrläkning efter operation
Exempel på utmärkt ärrläkning efter kirurgi

Självklart kan kirurgi som utförs av en mindre kvalificerad kirurg resultera i större grad av ärrvävnad, men många gånger har kirurgens skicklighet ingen effekt på den mängd ärrbildning som äger rum.

Varför gör inte kirurgens skicklighet någon skillnad i många fall?
Eftersom din kirurg inte kan kontrollera alla faktorer som bestämmer hur ett ärr bildas på din hud. Korrekt utförda snitt och stygn är det läkaren har kontroll över men det finns det flera ytterligare saker du kan göra för att förhindra ärrbildning.

Riskfaktorer för ärrbildning
Vissa faktorer utanför din kontroll påverkar din förmåga att läka utan eller med lite ärrbildning. Dessa riskfaktorer kan inte ändras men hjälper dig att avgöra om du kommer att löpa mer eller mindre risk för att få ett fult ärr efter ett kirurgiskt ingrepp. Riskfaktorer för ärrbildning:

 • Din ålder. Med ålder blir vår hud mindre elastisk och tunnare. Detta beror på att kollagen (vilket gör huden elastiskt) minskar när vi åldras och det feta lagret under huden blir tunnare. Resultatet av dessa förändringar, tillsammans med solexponering, rökning och andra livsstilsfrågor innebär att huden inte läker lika bra eller snabbt när vi åldras.
 • Din hudfärg. Vissa hudtyper är mer benägna att ärr än andra. Afro-amerikaner är mer benägna att bilda hypertrofa och keloid ärr, vilket är en sorts överväxt av ärrvävnad vid skadans plats.
 • keloid ärrkeloid ärr
  Keloida ärr kan bli fula
 • Genetisk arv. Om dina föräldrar eller syskon tenderar att få fula ärr kommer du sannolikt att ha liknande förutsättningar. Om du bär på sådana ärftliga egenskaper bör du meddela din kirurg om detta.
 • Storlek och djup på ditt snitt. Ett stort snitt är mycket mer sannolikt att lämna ett ärr efter sig än ett litet snitt. Ju djupare och längre snittet desto längre blir läkningsprocessen och desto större är möjligheten för mer omfattande ärrbildning. Dessutom utsätts ett större snitt för mer stress när du rör dig vilket i sig kan orsakar långsammare läkning.
 • Individuell läkningsförmåga. Du kan vara en av de genetiskt välsignade personerna som läker ärr magiskt snabbt och enkelt med minimal ärrbildning. Eller du kan ha hud som tenderar att läka extra långsamt, kanske för att du har ett underliggande medicinskt tillstånd som diabetes som kan orsaka långsammare hudläkning. Hur snabbt din hud läker är högst individuell och kan förändras med sjukdom eller skada.
 

Ärrvård efter operationen
Att förebygga ärrbildning innebär att man fokuserar på de faktorer som du kan kontrollera. Några faktorer är enkla som att följa instruktionerna som din kirurg ger dig. Andra är inte så lätta, som att sluta röka.

 • Rökning. Rökning ökar inte bara din risk för ärr det kan också sakta ner helningsprocessen. Rökning är en så stor riskfaktor att många plastikkirurger vägrar utföra ingrepp på en patient om hon inte slutar helt några veckor innan operationen.
 • Dryckesvanor. Alkohol dehydrerar både kropp och hud vilket minskar ditt allmäna hälsotillstånd. Medan ditt sår läker undvik alkohol och fokusera på icke-koffeinhaltiga drycker.
 • Näringsintag. Ät en balanserad diet med tonvikt på proteinintag. Protein utgör en hörnsten i läkningsprocessen. Det är viktigt att ge din kropp tillräcklig protein (kyckling, fläsk, fisk, skaldjur, nötkött, mejeriprodukter) så att din hud kan läka. Om du inte gillar att äta kött ger sojaprodukter ett utmärkt alternativ som en mager proteinkälla.
 • Hydrering. Dehydrering sker när du inte intar tillräckligt med vätska. I allvarliga fall kan detta orsaka elektrolytobalanser och hjärtproblem. I mindre allvarliga fall kommer du att känna dig törstig och din totala välbefinnandenivå minskar.
 • Fetma. Om du är överviktig kan du ha större risk för ärrbildning. Varför? Fettet under huden kan fungera som ett hinder för kirurgs ansträngningar för att stänga ditt snitt på ett snyggt/korrekt sätt.
 • Förhindra infektion. Bra sårtvård som innefattar att förebygga infektion är ett av de bästa sätten att förhindra ärrbildning efter operation.
 • Vila. Om din läkare föreslår att du vilar i två veckor gå inte tillbaka till jobbet efter en veckas vila. Att utmana dig själv hjälper inte ditt sår att läka.
 • Korrekt sårvård. Att följa det som rekommenderas av din kirurg kan vara det viktigaste du kan göra för att förhindra ärr. Att vidta åtgärder för att förhindra infektion och att avstå från att använda salvor och lösningar som inte är föreskrivna kan vara helt avgörande för läkningen.
 • Identifiera en infektion snabbt. Om ditt snitt blir infekterat är det viktigt att du kan identifiera symtomen och omedelbart söka hjälp av din läkare. En infektion kan allvarligt försämra läkning och kan bidra till ärrbildning.
 • Kronisk sjukdom. Diabetes och många andra sjukdomar kan sakta in läkningen. För bästa möjliga resultat ska din sjukdom vara så väl kontrollerad som möjligt före operation och under din återhämtning.
 • Allmän stress och friktion på ärrytan. Att lägga på press på ditt snitt genom att lyfta, böja eller göra någonting som sträcker eller utövar spänning på snittet bör givetvis undvikas. Denna stress kan öppna upp snittet och fördröja läkning vilket ofta gör såret större än det behöver vara vilket i sin tur ökar storleken på ditt ärr.
 • Exponering för solljus. Undvik att sola ditt ärr. Om ditt ärr sitter på en plats som är svårt att skydda mot solen som till exempel ansiktet, investera då i en bra solskyddsmedel.