Mörka ringar under ögonen

Mörka ringar under ögonen är något alla människor lider av tidvis. Tyvärr påverkar de ditt utseénde på ett negativt sätt och får dig att se äldre, tröttare och blekare ut. Det går att påverka ringarna under ögonen på olika sätt, det finns hjälp!

Sömnbrist = svarta ringar under ögon!
Det är inte helt fastställt varför för lite sömn gör dig svart under ögonen. Huden tenderar att bli blekare av för lite sömn vilket påverkar men även cirkulationsstörningar i kroppens fina kärl påverkas av sömnbrist. Några viktiga tips kring sömnen nedan:
– Sömnbehovet varierar från person till person. Ta reda på ditt sömnbehov, för vuxna ligger de flesta runt 7 timmar. Är du ung kan behovet ligga runt 8-9 timmar/dygn
– Alkohol, mediciner, koffein, tein påverkar sömnen, undvik dessa i största möjliga mån.
– Vitaminbrist kan påverka sömnen, se till att äta varierat och kosttillskott om det behövs.
– Ha det mörkt och svalt i ditt sovrum.
– Motion innan läggdags påverkar din sömn negativt.
– Koppla av innan sänggåendet. Stressa inte upp dig med olämpliga filmer och debatter.

Prova en kräm som hjälper dig få bort och förebygger påsar och mörka ringar under ögonen. Dermalogicas total eye care är en testvinnande kräm som ökar cirkulationen och minskar den mörka/blå färgen under ögonen.

Allergi är en vanlig orsak till ringar under ögonen
Allergier kan vara en orsak till ringar under ögonen. Huden kan bli missfärgad av allergi och därför är det viktigt att du kontrollerar om det kan vara ett problem för dig. Säsongsbunden allergi som pollenallergi kan ofta behandlas med receptfria läkemedel, men om dessa inte hjälper är det viktigt att du söker läkarhjälp. Vissa allergier kan vara svårare att upptäcka såsom födoämnesallegier eller kemikalieallergier. Glutenintolerans är en vanlig allergi som ofta orsakar mörka ringar under ögonen. Tala med en hudläkare och gör några tester för att ta reda på om du har några okända allergiproblem.

Täppt i näsan – ytterligare en vanlig orsak
En täppt näsa kan resultera i mörka ringar under ögonen eftersom vener som löper från dina ögon till näsan förmörkas och utvidgas.  Nästäppan kan bero på allergi men många människor är kroniskt täppta i näsan av andra anledningar. En mycket vanlig sådan anledning är att näsans slemhinnor svullnar om man inte tillför nässpray. Paradoxalt nog blir man på ganska kort tid beroende av nässpray. Enda sättet är vänja sig av med nässprayen för att slemhinnorna ska sluta svullna igen!

Ät rätt kost
Ät en hälsosamt och balanserad kost med variation och drick mycket vatten. Mängder av kosmetiska problem kan hänföras till vitamin och mineralbrist på grunda av bristfälling kosthållning. Allmänt känt är att brist på B-vitamin samt K-vitamin och otillräckligt med oxidanter i kosten kan resultera i mörka ringar under ögonen. Tips om din kosthållning:

1. Ät mycket frukt och grönsaker, särskilt kål, spenat och andra gröna bladgrönsaker.
2. Ta ett dagligt vitamintillskott om så behövs.
3. Se till att få i dig tillräckligt med vätska, helst vatten.
4. Redcera ditt saltintag. Överflödigt salt gör att kroppen binder vatten på ovanliga ställen vilket kan resultera i påsar under ögonen. För mycket salt kan också försämra cirkulationen och orsaka att blodkärlen under huden syns tydligare.
5. Sluta snusa och rök inte! Nikotin påverkar cirkulation i kroppens fina kärl och gör dig grå/blek.

Ärftliga orsaker
Vissa människor är mer benägna att vara mörk under ögonen. Detta beror på dina gener och går inte att ändra på. En del personer blir väldigt mörka under ögonen så fort de sover för lite eller blir täppta i näsan. Detta kan bero på medfött tunnare hud just under ögon eller ytliga kärl generellt. En annan viktig orsak kan vara olyckligt placerad pigemntering av huden, tex just under ögonen.
Åldrande tunnar ut huden och minskar collagenet och fettlagret under huden. Detta syns tydligt runt ögonen och ger större nivåskillnader med tiden  vilken leder i sin tur till mörkar skuggor. Ofördelaktig benstruktur med insjunkna ögon kan alltså även påverka ringarna kring ögonen när du blir äldre.
Om du inte vill utsätta dig för kosmetisk kirurgi finns alltid möjligheten att sminka huden runt ögonen för att dölja missfärgningar och skuggor.

Huskurer mot pandaögon
Gurkkuren
Placera en ca 3-5 mm tjock gurkskiva över varje öga (blunda först), som sträcker sig över den mörka området. Gör detta dagligen i samband med att du ligger ner ca 15 minuter. Gurka innehåller mycket vatten som torr hud kan suga åt sig till viss del vilket minskar ringar under ögon.

Tepåsekuren
Blunda och lägg två svala och blöta tepåsar på dina ögon i ca 10-15 minuter dagligen. Vissa ämnen i te sägs kunna minska svullnad och därmed dämpa missfärgningar.

Potatiskuren
Placera en rå potatis i en matmixer och förvandla den till en gröt. Lägg potatisgröten över dina stängda ögon och låt den ligga i ca 15 minuter. Denna kur sägs hjälpa mot missfärgningar som beror på vissa orsaker.

Var försiktig med din hud kring ögonen!
Tänk på att gnugga och klia dig varsamt i och runt ögonen. Är du hårdhänt kan du skada småblodkärl vilket orsakar micro blåmärken och svullnader. Detta är en orsak till varför allergier kan orsaka mörka ringar. Om de kliar kan du badda hudytan med bomull eller handduk som sköljts i kallt vatten.