Leverfläckar och åldersfläckar

De flesta personer utvecklar leverfläckar vilka även ofta benämns åldersfläckar. Dessa är helt platta, pemanenta och bruna fläckar i varierande nyanser på huden. Särskilt vanliga är de på områden på kroppen där man exponeras för solen, tex ansikte, axlar, armar och händer. En viktig iaktagelse är att leverfläckar som uppstår i ung ålder brukar ha en tendens att vara mörkare än de som uppstår på ålderns höst. Medicinskt är fläckarna helt harmlösa och enbart viktiga ur ett kosmetisk perspektiv.
Leverfläckar har ingen relation till ditt inre organ levern utöver namnet. Varför man namngett leverfläckarna (engelska: liverspots) från levern kan ha med att göra med den bruna färgen samt att det sägs att fläckarna uppstår när levern få arbeta allt hårdare på ålderns höst med att rena kroppen. Detta skulle då vara en orsak till att fläckarna uppstår, men sambandet är tvivelaktigt även om teorin är väl utbredd världen över.


Åldersfläckar som normalt uppstår mer frekvent efter 40 år.


Klassisk leverfläck i ansiktet.
Leverfläckar och åldersfläckar kan minskas i färg med en effektiv kräm mot pigmentfläckar.


Normal leverfläck.

Orsaker till att man får leverfläckar
Ofta är det en kombination av medfödda leverfläckar, hudtyp, anlag och solexponering som gör att du utvecklar leverfläckar på huden. Med åldern kommer fler pigmentförändringar och en av dessa som du kan räkna med att få är leverfläckarna. Vanligast är att man efter 40 år utvecklar ålderfläckarna allt snabbare. Anledningen till att
pigmentfläckarna uppstår mer frekvent med åldern är att din ämnesomsättning förändras vilket leder till ökad oxidation i kroppen samt allt färre antioxidanter vilket spelar stor roll i bland annat hudens åldrande. Det är viktigt att även komma ihåg att hur lätt man utvecklar leverfläckarna ofta är ärftligt betingat. En person som skyddar sig väl mot solen och är ung kan utveckla fläckar ändå och då pga av sina anlag/gener.

Vanligaste orsakerna till leverfläckar

  • Medfödda pigmentförändingar
  • Solexponering
  • Åldern
  • Anlag

Leverfläckar är oftast ofarliga
Födelsemärken ska inte förväxlas med leverfläckar. Födelsemärken är små runda, ofta ganska mörka pigmentförändringar. Denna typ av pigment förändringar är det vanligare att det uppstår farliga cellförändingar i än andra former av hudfläckar. leverfläckar är ovanligt att de uppstår cancer i och ses därmed som ofarliga. I likhet med födelsemärken bör man dock ha koll på förändingar som ser onormala ut. Om du upptäcker att en leverfläck växer snabbt, ändrar färg och kanske börjar växa på höjden bör du absolut låta en läkare titta på förändringarna.

Så förebygger du åldersfläckar på huden och leverfläckar

  • Använd skyddskläder såsom hattar, långärmade skjortor, långa kjolar eller byxor.
  • Använd solglasögon för att skydda dina ögon.
  • Försök att undvika solexponering mitt på dagen, när solen är som mest intensiv.
  • Använd högkvalitativa solskyddsmedel, helst med solskyddsfaktor (SPF) betyg på minst 30. Applicera solskydd minst en halv timme före exponering, och bättra på solskyddet ofta. Använd solkräm även på vintern.
  • Håll din hud ung genom att undvika tobak och leva häsosamt samt äta en varierad kost.