Keloidärr

Keloid snabb fakta

 • Keloider är fasta, rosa till röda, kliande, irriteras lätt vid beröring ochtenderar att successivt förstoras.
 • Keloider utvecklas som en följd av onormal ärrbildning.
 • Människor med mörkare hud är vanligtvis mer predisponerade för att utveckla keloider.
 • Att avlägsna en keloid utan djupare kunskap kommer sannolikt att resultera i en ännu större keloidutveckling vid excisionsstället.
 • Människor som har en tendens att bilda keloider bör undvika kosmetisk kirurgi.
 • Keloider tenderar att förekomma på axlar, bröst, öron och rygg.

Vad är ett keloidärr?
Keloider kan anses vara ”ärr som inte vet när de ska sluta växa.” En keloid, som ibland kallas en keloida ärr, är en rufflig ärrvävnad som stiger ganska abrupt över resten av hudytan. Den har vanligtvis en slät topp och en rosa eller lila färg. Keloider är oregelbundet formade och tenderar att förstoras med tiden. Till skillnad från vanliga ärr bleknar keloiderna inte över tiden.

keloid ärrvävnad
Keloid ärrvävnad

Vad är orsaken till keloider?
Läkare förstår inte exakt varför keloider bildas. Förändringar i de cellulära signaler som styr proliferation och inflammation kan vara relaterade till processen med keloidbildning. Dessa förändringar har ännu inte kartlagts tillräckligt för att förklara denna märkliga kosmetiska defekt i sårläkningsprocessen som vissa drabbas av.

Riskfaktorer
Individer med mörkt pigmenterad hud löper hela 15 gånger större risk att utveckla keloider, därmed löper de afrikanska, latinamerikanska och asiatiska etniciteterna störst risk. Keloider är lika vanliga hos kvinnor och män men mindre vanliga hos barn och äldre. Även om människor med mörkare hud är mer benägna att utveckla problemen kan de även förekomma hos personer av alla hudtyper. I vissa fall tycks tendensen att bilda keloider vara ärftliga. Studier har ännu inte avgränsat de exakta gener som är ansvariga för denna predisposition.

Behandling av keloider

 • Kortisoninjektioner kan användas för att behandla inflammation i små områden av kroppen (lokala injektioner).
 • För mindre keloida strukturer kan en ärsalva som cicmed lugna inflammationen och den röda/rosa färgen i ärret.
 • Kosmetisk kirurgi för att ersätta keloidensvävnad med annan ärrvävnad men mindre synlig kan vara en lyckad strategi. Detta förutsätter dock en erfaren kirurg inom just detta område.
  Primärvården opererar sälla vanprydande ärr, dock kan ärr opereras som vållar patienten hinder i sitt vardagligaliv vilket keloidaärr ibland kan göra.
 • Strålbehandling efter kirurgisk excision har också visat sig vara användbar. Pulserad färglaser kan vara effektiv vid flata keloider och få dem att se mindre röda ut. Behandlingen är säker och inte smärtsam men upprepande behandlingar kan behövas.
 • Kryoterapi dvs frysning av keloider med flytande kväve kan platta ner vävnaden men är inte så ofta lyckad behandling.

Vad är skillnaden mellan en keloid, hypertrofisk ärr och en dermatofibroma?
Efter att huden skadats, efterlämnar läkningssprocessen vanligen en platt ärr. Ibland är ärr hypertrofiskt eller förtjockat, men begränsad i storlek för det ursprungliga såret. Hypertrofiska ärr tenderar att vara rädda och återfår ofta spontant tillsist en hudton nära den ursprungliga (en process som kan ta ett år eller mer). Behandling, såsom injektioner av kortison eller med hjälp av ärrsalvor kan påskynda denna process.

En dermatofibroma är en liten, godartad, pigmenterad, mycket fast liten knöl/cysta i huden som inte orsakar andra symtom. De återfinns oftast på benen. Dermatofibroma är nästan aldrig större än 1-2 cm i diameter och förblir oförändrade under många år.

Keloider kan däremot börja växa i storlek långt utöver den ursprungliga sårskadan. Keloider uppstår ibland efter kirurgi eller skada, men de kan också uppstå som ett resultat av en mindre inflammation i huden såsom akne. Andra mindre skador som kan utlösa keloider är brännskador och kosmetiska piercingar.En keloid har ett karakteristiskt mikroskopiskt utseende och kan särskiljas från ett hypertrofiskt ärr och en dermatofibroma.