Ärr från brännskador

Sår orsakade av brännskador är ofta allvarliga skador som kräver läkarvård och uppföljning under en tid för att läka. Läkningstiden av brännskador är längre än för vanlig sår/skador på huden, även ärrvävnaden ser annorlunda ut när skadan väl läkt. För dig med omfattande ärrvävnad efter brännskador är det lämligt att rådgöra med vården om hur du kan bli hjälpt.

Ärr efter brännskada
Ärr efter brännskada
Ofta är samhället/vården generös med ärrkirurgi till följd av kosmetsika problem pga brännskadad hud. Snabb behandling och korrekt sårvård i tidigt skede är ofta det bästa sättet att förhindra eller minimera utseende av ärr från alla typer av skador. Har du en ny brännskada sök läkarvård! Många ärr bleknar över tiden. Keloid ärr bleknar emellertid dåligt av sig själva och kan kräva behandling.

När en ärr redan har bildats kan man minska utseendet av ärret genom att:

  • Applicera en silikongel (se Cicamed i jämförelse). Forskning visar att detta kan bidra till att minska tydlighet av befintliga ärr, inklusive att minska storlek, styvhet och rodnad.
  • Skydda området från solen. Ultravioletta strålar från solen kan leda till att ärrvävnad blir mörkare och blir mer märkbara.
  • Medicinska alternativ för att minska ärr från brännskador:

  • Steroidinjektioner, som kan lindra smärta och minska storleken på ärrvävnad
  • Laserbehandlingar, vilket kan minska rodnad, smärta och hårdhet i ärrvävnad
  • Kirurgi för att ta bort ärrvävnad, minska storleken på keloidärr och förbättra rörelser pga stram hud