Akneärr – behandling – laser – medicinering

I samband med ungdomsakne och puberteten får många ofta ärr efter finnar och bölder. Vissa personer har lite akne men får ändå fula ärr och en del individer med grov akne klarar sig bra med mindre ärr. Det är din genetik som avgör hur fula ärren blir.

Akneärr liksom all ärrvävnad är rödlila i tonen, ibland kan det ta flera år innan ärret succesivt antar en ton mycket lik din hudton. Den inflammation som orsakar den arga röda tonen går att snabbare få att blekna via olika salvor som säljs. En bra salva är Cicamed mot röd ärrvävnad.

Medicinering mot akne
Ett sätt att minska ärren från akne är att försöka hålla bölder och finnar inom hanterbara nivåer. När aknen blir röd och huden blir rikligt drabbad kan ofta infektion uppstå som ger ännu större och värre bölder. Personer med dessa problem kan uppleva att de drabbas av en böldsjukdom snarare än akne. Dessa bölder är ofta 3-4 ggr större än ärtor och blöder och varar sig. Av detta får man ärr, antingen fula eller väldigt fula ärr.

Akneärr röda
Röd ärrvävnad från akne
En sådan infektion kan man hålla tillbaka genom en antibiotika kur som du ber din hudläkare om. Dock är risken stor att efter avslutat kur blommar infektionen succesivt upp igen.

En oerhört potent medicin mod akne är Roaccutan. Roaccutan är mycket starkt för levern och ska endast användas när aknen är besvärlig. En Roaccutan kur pågår i allmänhet i flera månader och ger biverkningar i form av torra slemhinnor som går över efter behandling.

roccacutan mot akne
Roccutan

De olika akneärren Det finns flera typer av akneärr, nedan nämns några.

  • Hypertrofa eller keloida ärr orsakas när alltför mycket kollagen produceras i aknesår som läker. Detta resulterar i en mycket ful och utstående ärrvävnad.
  • Atrofiska ärr utvecklas när det finns för lite av kollagen och andra hudstrukturer som huden kan använda som byggstenar vid ärrbildning. Denna typ av akneärr blir ofta stora och platta till ytan.
  • ”Krater” ärr är djupa hål ofta med en mindre/smal diameter.
    Kraterärr efter akne
    Kraterärr efter akne

Hudfyllnadsmedel mot akneärr
Hudfyllningsmedel är gjorda av hyaluronsyra eller andra ämnen som används för att fylla ut huden. Dessa injiceras i atrofiska ärr för att fylla i konkaviteten. Det kräver vanligtvis en spruta vid det första besöket och kan kräva en andra vid uppföljningsbesöket. Detta beror på att svullnad inträffar vid den första behandlingen, så att konkaviteten kan se ut platt men kan återvända när svullnaden sjunker. I fall av måttlig till svåra akne kan tre till fyra behandlingar behövas.

Kemisk peeling
För mild akneärrning kan behandling på skönhetssalonger med kemisk peeling hjälpa till. Dessa behandlingar tar bort det yttre skiktet på huden och stimulerar ny celltillväxt, vilket kan bidra till att minska tydligheten av ärr. Kemisk peeling kommer i olika intensitetsnivåer. De djupare bör endast utföras under överinseende av en läkare och läkarassistent. Människor med mörkare hudtoner kräver ofta mildare peeling för att undvika hyperpigmentering.

Laserbehandling mot akneärr
Den vanligaste metoden för att minska ärrvävnaden från akne är laser. Lasermetoden är utmärkt för akneärr då dessa sitter i dermis/mellanhuden.
Laserbehandlingar med Vbeam och Fraxel lasrar är några av de mest effektiva alternativen för att bli av med akneärr. Vbeam är en pulserad färglaser som fungerar genom att bryta blodtillförseln till ärr. Fraxel-lasern återuppfyller huden genom att ta bort det yttre skiktet och stimulera ny kollagenproduktion och celltillväxt under. De flesta laserbehandlingar ger de bästa resultaten efter en serie behandlingar med flera behandlingssessioner på några veckor från varandra.

Fraxellasern gör mängder av små hål ner i huden, när dessa läker minskar ärrvävnaden. Nedan följer en video hur laserbehandling av akneärr går till.

Microneedling och PRP
är de mest spännande nya behandlingarna för akneärr (och rynkor). Ett blodprov från dig används och sedan separeras blodplättarna och deras innehåll genom centrifugering. Sedan görs små microhål i huden med en enhet som innehåller hårfina nålar. Därefter appliceras blodplättsblandningen över hålen. De många naturliga tillväxtfaktorerna som blodplättarna innehåller stimulerar cellerna att producera mer kollagen och fyller därmed i ärrvävnaden.